Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
24.11.2011 08:41 - Гари Зукав, Мястото на душата
Автор: raztvoritel Категория: Туризъм   
Прочетен: 2105 Коментари: 0 Гласове:
1



 10

ПРИСТРАСТЕНОСТ

Докато не приемете факта, че сте пристрастени към нещо, не можете да започнете да се освобождавате от тази своя зависимост. До-като не осъзнаете пристрастеността си, не сте способни да намалите властта й. Личността се мъчи да оправдае пристрастеността си. Придава й благоприличен вид. Представя я пред себе си и пред другите като нещо желателно и полезно. Човекът, пристрастен на-пример към алкохола, уверява себе си и другите, че той му помага да се отпусне, да си отпочине след един напрегнат ден, повдига настроението му и затова е нещо положително. Човекът, пристрастен към секса, уверява себе си и другите, че случайните сексуални срещи са из-раз на близост и любов, че те отразяват развити, либерални възгледи и следователно са нещо желателно.

Да признаете собствената си зависимост изисква вътрешно усилие. Изисква да сте наясно със зоните в живота ви, в които губите сила, в които сте контроли-рани от външните обстоятелства. Изисква да преминете през всичките си защити. Дори когато се стреми-те към яснота или външните обстоятелства сочат за наличието на пристрастеност, например шофирайки пиян, причинявате катастрофа или проваляте своя брак заради разгулния си живот - вие често упорито продължавате да възприемате зависимостта си просто като един проблем - първоначално като малък проблем, по-късно като по-голям, а после и като значителен.

Защо личността отказва да признае своята пристрастеност?

Да признаете пристрастеността, да приемете, че сте пристрастени към нещо, означава да признаете, че част от вас е извън контрол. Личността отказва да признае пристрастеността си, защото това я принуждава да реши дали да остави неконтролируемата част такава, каквато е, или да я промени. След като признаете, че сте пристрастени, не можете да се преструвате, че не сте. Не можете да се отървете от зависимостта, без да промените живота си, без да промените начина, по който възприемате себе си, без да промените цялостната си сетивна и мисловна нагласа. Не искаме да направим това, защото да се противопоставяме на промяна-та е в нашата природа. Затова отказваме да признаем и пристрастеността си.

Пристрастеността не е просто привличане. Естествено е мъжете и жените да изпитват взаимно възхищение, обич и привличане. Пристрастеността е повече от това. Тя се характеризира с магнетизъм и страх. Има привличане плюс страх, плюс неестествено силен прилив на енергия. Привличането е приятна страна от живота. То може да бъде задоволено и оставено, но не и пристрастеността.

Тя не може да бъде задоволена. Пристрастеността към секса например не може да се задоволи с правенето на секс. Това е първият признак, че наблюдаваната динамика, която на вид прилича на сексуална зависимост, не е сексуална. Изпитваното маниакално сексуално привличане (или отвращение) служи на една по-дълбока динамика.

Пристрастеността може да се сложи под упойка. Ако се страхувате да не загубите сигурността в брака си например, вие можете да притъпите своята сексуална мания, но не можете да я излекувате, ако не признаете, че я има, и не разберете стоящата в основата й динамика. Ако не сторите това, пристрастеността ще разруши връзката ви или ще разбие фасадата на моногамията в момента, когато сте най-уязвими или най-застрашени. В такива моменти ще почувствате сексуално привличане към други хора.

Сексуалната пристрастеност е най-разпространената сред хората, понеже проблемът за властта е най-тясно свързан с опознаването на човешката сексуалност. Сексуалността и властта са били създадени в човешкия род, за да се допълват взаимно. Затова всеки човек, чиято сексуалност е извън контрол, в действителност има проблеми с контролирането на собствената си сила. По своята същност те са идентични. Човек не може да бъде в центъра на силата си и същевременно сексуалността му да е извън контрол или да е подвластен на сексуалния си енергиен поток. Двете не могат да съществуват едновременно.

Каква е динамиката, стояща в основата на сексуалната мания?

Маниакалното сексуално привличане е сигнал за човека, който го изпитва, че в този момент му липсва сила и желае да се „нахрани" с една по-слаба душа. Това е динамиката зад всички пристрастености - желанието да се улови някоя душа, по-нестабилна от вашата. Това звучи грозно, а също толкова грозно е и да го преживееш, но то е ядрото на всичко отрицателно в човешкия род.

Сексът без почит, както и бизнесът без почит, и политиката без почит, и всяка друга дейност, вършена без почит, представляват едно и също. една душа дебне друга, по-слаба от нея душа. Следователно начинът да се измъкнете от сексуалната пристрастеност е, кога-то изпитате привличане, да си напомните, че в този момент ви липсва сила и желаете да впримчите някоя по-слаба от вашата душа.

С други думи, когато изпитате влечението на сексуалната мания, осъзнайте, че в този момент сте безсилни и това предизвиква на преден план да излезе желание-то да използвате друг човек. Това желание се изразява под формата на сексуално влечение. Ясно си припомнете какво точно се разпалва във вас. Това не означава, че на физическо ниво вие не изпитвате връзка с другия човек или влечение към него, но под това се крие истинска-та причина да желаете да предприемете действия -динамиката на безсилието.

Позволете на това разбиране да проникне дълбоко във вас и ако в този момент решите да се отдадете на пристрастеността си, вие трябва да преминете през собствената си действителност.

Какво означава това?

Ако сте женени или имате стабилна връзка, напомнете си, че действайки импулсивно, вие може да разрушите брака или връзката си. Запитайте се дали онова, което желаете да направите, си струва загубата. Ако сте здрав човек, напомнете си, че ако последвате им-пулса, можете да навредите на здравето си, понеже не знаете дали избраният партньор не е болен от нещо, например от СПИН. Запитайте се дали си струва да рискувате.

Припомнете си, че човекът, към когото сте привлечен, по всяка вероятност също като вас изпитва влечение към други и че и той изпитва към вас повече любов, отколкото вие към него или не. Можете да сте сигурни, че това е вярно, защото сексуалното влечение, което сте усетили към този човек, показва, че във вас функционира система за откриване на по-слабите от вас, с която изследвате хората наоколо. Когато системата намери някой, който е достатъчно слаб, за да му въздействате, да го прелъстите, във вас се задейства механизмът на сексуалното привличане. Ще пуснете ли в ход вашата мъжественост или женственост, за да експлоатирате слабостта на този човек? Ще ви донесе ли това удовлетворението, на което се надявате?

Напомнете си, че и двамата сте предпочели да общувате сексуално по начин, който не разпалва чувствата ви, понеже ако чувствата ви се събудят, те само биха ви показали, че човекът, към когото изпитвате влечение, също като вас не се чувства емоционално обвързан с вас. Едно е да смятате, че сте сексуално обвързани с някого, без да изпитвате каквото и да било, и съвсем друго да разберете, че и партньорът ви не изпитва нищо към вас.

Разгледайте отблизо динамиката, в която сте по-паднали, и ще видите, че когато една душа се стреми да вкопчи някоя по-слаба душа и по-слабата откликне, то и двете души са слаби. Кой кого се мъчи да хване? Логиката на петсетивната личност не може да схване това, но по-висшата логика на сърцето го вижда ясно. Нима действително има разлика, когато две съзнания се опитват да се свържат в една динамика, която в края на краищата би довела до баланс, ако и двете имат еднакви липсващи части? Онова, което причинява нуждата да властваме например, е същото, което предизвиква нуждата да се подчиняваме. Въпросът е коя роля ще предпочете душата, за да премине през тази борба.

Навлезте в собствения си страх, в желанието за алкохол или секс с друг партньор. Заставете се сериозно да преразгледате всички случаи в живота си, когато сте мислили, че ще спечелите много от постъпките си, и вижте какво всъщност сте спечелили.

Дръжте се за мисълта, че сами създавате преживяванията си. Страхът ви идва от мисълта, че някоя част от вас създава такава реалност, каквато иска, независимо дали вие я желаете или не а вие се чувствате безпомощни да го предотвратите. Но това не е така. От изключителна важност е да разберете, че вашите пристрастености не са по-силни от вас. Не са по-силни от онова, което искате да сте. Макар да ви изглежда така, това ще стане само ако вие му позволите да стане. Както с всяка слабост, пристрастеността не е по-силна от душата или от силата на волята. Нейната сила по-казва единствено степента на усилието, което ще ви е нужно, за да осъществите промяната, да станете цялостни в тази област на живота си.

Осъзнайте, че когато се страхувате, че ще ви изкушат и че няма да успеете да устоите на изкушението, вие създавате ситуация, която ще ви позволи да действате безотговорно. Възможно ли е сами да се подложите на изпит, който да не можете да издържите? Да. Когато искате да бъдете изкушени, за да бъде това като изпитание за вас, вие създавате възможност да действа-те безотговорно, да си кажете. ,,Знаех си, че няма да се справя", и да се отдадете на пристрастността си. Като създавате изкушение, надхвърлящо способността ви да му устоите, вие искате да не носите отговорността за своя избор.

Колкото по-силно е желанието на душата ви да се излекува от своите пристрастия, толкова по-висока е цената, която ще платите, ако решите да ги запазите. Ако вие, ако вашата душа, сте избрали да се изцелите от някоя мания сега, ще откриете, че решението да я запазите ще ви коства най-скъпите за вас неща. Ако това са съпругата или съпругът ви, вашият брак ще бъде противопоставен на пристрастеността. Ако става дума за кариерата ви, тя ще бъде разменната монета.

Това не е дело на една жестока Вселена или на зло-желателен бог. Това е състрадателната реакция на желанието ви за изцеление, за цялостност. Вселената ви казва, че несъвършенствата ви са толкова сериозни, че единственото, което може да ви спре, е нещо със същата или с по-голяма стойност. Същата тази динамика в пространствено-времевите измерения се изразява от втория закон на динамиката. „Промяната в движението на едно тяло е право пропорционална на силата, която му въздейства, и е в посоката на въздействащата сила". Можете да прецените колко важно за душата ви е да излекувате пристрастеността си и да измери-те силата на собственото си вътрешно намерение да я излекувате според размера на онова, което ви коства този процес.

Опитайте се да разберете и наистина разберете, че онова, което стои между вас и различния живот, е въпрос на отговорен избор. В моментите на страх вашата мисъл е замъглена и не усещате силата и възможностите на собствения ви избор. Почувствайте силата на собствените си решения. Вие не сте оставени на произвола на своите недостатъци. Намерението, кое-то ще ви донесе сила, трябва да дойде от онази ваша част, която подсказва, че вие действително сте способни да избирате отговорно и да извличате сила от решенията си, че можете да вземате решения, които ви носят, а не ви отнемат сила, че сте способни да по-стъпвате като цялостна личност. Поставяйте на изпитание способността си да решавате, защото всеки път, когато изборът ви е против пристрастеността ви, вие все повече и повече я лишавате от власт и увеличавате личната си сила.

Като си проправяте път през своите слабости и усещате пластовете на маниакалното привличане, за-давайте си съществените въпроси на духа. Следвайки тези импулси, увеличавам ли своята просветленост? Носи ли ми това истинска сила? Ще ме направи ли по-любещ? Ще ме направи ли по-цялостен? Задайте си тези въпроси.

Това е пътят, който ви извежда от пристрастеността. Заставете се да го извървите крачка по крачка. Скитайте се да осъзнаете последствията от вашите решения и нека те определят избора ви. Когато усети-те в себе си маниакалното привличане на секса, алкохола, наркотиците или на нещо друго, припомнете си думите. Вие стоите между света на нисшата си същност и света на своята пълноценна същност. Нисшата ви същност ви изкушава и властва над вас, защото тя не мисли за последствията, не обича и не е дисциплинира-на, затова ви зове. Другата част от вас е цялостна, по-отговорна, любеща и силна, но тя изисква вие да следва-те пътя на просветления дух - съзнателния живот. Съзнателният живот. Другата възможност е подсъзнателно да си позволите да постъпвате, без да осъзнавате. Това е изкушаващо.

Какво избирате?

Ако решите да постигнете цялостност, придържайте се към решението си. Няма да бъдете изкушени и из-плашени чак до такава степен. Следвайте избора си и отново и отново си повтаряйте. Вие стоите между света на нисшата си същност и света на своята пълно-ценна същност. Избирайте мъдро, защото сега властта е изцяло във ваши ръце. Не подценявайте силата на съзнанието. Ако всеки ден и във всеки момент избирате съзнателно, вие се изпълвате със сила и по-нисшата ви същност се разпада.

Като избирате да притежавате сила, онази ваша част, срещу която се изправяте, изкушението, срещу което въставате, отново и отново ще се появява. Всеки път, когато се изправите срещу него, вие печелите сила, а то губи. Ако например предизвикате пристрастеността си към алкохола и същия този ден дванадесет пъти изпитате силата на влечението си към него, всеки път се противопоставяйте на тази енергия. Ако гледа-те на всяка нова поява на тази притегателна сила като на поражение или знак, че намерението ви е неуспешно, вие избирате пътя на страха и съмнението. Ако гледате на всяко ново предизвикателство като на възможност, която ви се предоставя в отговор на вашето намерение да се освободите от недостатъка си и да добиете надмощие над него, вие избирате да учите по пътя на мъдростта.

Първия път, когато предизвикате пристрастеността си, както и втория, и третия, може да не усещате какво постигате. Нима мислите, че истинската сила се получава толкова лесно? Като отстоявате намерението си и отново и отново избирате да станете завършена личност, вие трупате сила, а пристрастеността, която сте смятали за непобедима, губи силата си над вас.

Когато се изправяте срещу някоя своя зависимост и избирате да станете цялостна личност, вие влизате в хармония с нефизическите си помощници. Работата трябва да се свърши от вас, но винаги можете да разчитате на помощ. Нематериалният свят, делата на вашите водачи и Учители, оказват въздействие върху вас по най-различни начини - мисълта, която ви носи сила, споменът, който ви напомня, изненадващата случка, която потвърждава предположението. В нематериалния свят настъпва неописуема радост, когато някоя душа се освободи от своя силна отрицателна черта и качеството на нейното съзнание премине в по-висшите честоти на Светлината. Затова не страдайте от само-та. Самота не съществува.

Погледнете на себе си като на човек, стремящ се към изцеление. Вижте и колко сложно е онова, което трябва да се излекува. Не мислете, че сте сами, без други, също толкова сложни човешки същества. Целият човешки живот представлява пътешествие към целостта. Погледнете хората около вас и със сигурност ще откриете, че те не са цялостни. Те са в процес на постигане-то на цялост. Ако бяха завършени, нямаше да са във физическа форма на нашата планета. С други думи, вие сте в компанията на милиарди души.

След усилен труд отделете време да оцените направеното. Не се взирайте постоянно в разстоянието, което ви предстои да изминете. Зарадвайте се на собствените си постижения заедно с нематериалните си Учители и водачи. Това не означава отново да изпаднете в предишните си състояния на пристрастеност. Означава да си позволите почивка, когато ви е нужна, да усещате кога сте изморени и да си позволите милостта да знаете, че дори най-достойните се изморяват.

Да разберете динамиката, стояща зад пристрастеността, е едно, а да осъществите действително емоционалната връзка, за да я отхвърлите, е съвсем друго. Зависимостта ви не е непреодолима. Не е всесилна. Ако продължава да ви се струва такава, то е, защото дълбоко в сърцето си смятате, че сте неспособни да се освободите от зависимостта, макар и да разбирате с какво ви привлича. Ако пристрастеността ви не бърза да си отиде, запитайте се дали наистина желаете да се освободите от нея, защото в сърцето си явно не го искате.

Докато не запълните непълнотите на своята личност, вие винаги ще имате пристрастености. За да се освободите от зависимостта си, е необходимо да на-влезете в тези непълноти, да разберете, че те са истински, и да ги доведете до светлината на съзнанието, за да бъдат изцелени. Необходимо е да проникнете в онези свои части, които имат такава власт над вас, да осъзнаете ясно колко дълбоко се намират те във вас и да ги видите колкото се може по-честно. Може да се окаже, че това, към което сте пристрастени, е доставило едно от малкото истински удоволствия в живота ви. Кое е по-важно за вас - вашата цялост и свобода или удоволствията, които извличате, като задоволявате зависимост та си?

Когато разберете, че пристрастеността ви е следствие от вашето несъвършенство, на преден план излиза въпросът как ще реагирате на недостатъка си. като посегнете към бутилката, като се впуснете в ново сексуално изживяване или като протегнете ръка навътре към нещата, които изпълват цялото? Преценете силата на зависимостта си, дълбочината на влечението, което изпитвате, и се запитайте. моментът наистина ли е подходящ, за да се освободите от тази форма на учене. Вие трябва да си зададете този въпрос и да му отговорите. Може да чуете напътствията на нематериалните си Учители и да усетите, че те ви предлагат пътека на по-висша мъдрост, но същевременно да чувствате, че все още не сте готови да поемете по тази пътека. Може да решите, че моментът не е подходящ, че още не сте достатъчно силни, за да живеете по опре-делен начин. Може действително да ви се наложи да се сблъскате с това.

В последна сметка ще поемете по по-висшата пътека, но ако решите да отложите пътуването с един ден, седмица или седем живота, пак ще го сторите. бледна-та точка на Учителите не включва представата за времето. За вас разбирането, че рано или късно ще тръгне-те по пътеката на съзнанието, е най-дълбока мъдрост. Ако това е пътеката, по която така или иначе ще тръгне-те, защо да чакате? Все пак има моменти, в които мъдростта чака останалата част от вас да се подготви за пътуването. В това решение няма нищо срамно.

Вселената не съди. Рано или късно ще постигнете истинската сила. Ще познаете силата на прошката, скромността, яснотата и любовта. Ще се развиете отвъд човешкия опит, отвъд земното училище, отвъд учебната среда, ограничена от времето, материята и пространството. Няма начин да не еволюирате. Всичко във Вселената се развива. Въпросът е единствено по кой начин ще предпочетете да учите, докато се развивате. Изборът винаги е ваш и всяко решение носи доза мъдрост.

Когато се завърнете у дома, когато изоставите личността и тялото зад себе си, вие ще изоставите и своите несъвършенства, страховете, гнева и ревността си. Те не съществуват и не могат да съществуват в царството на духа. Те са изживявания на личността, на времето и материята. Вие отново ще навлезете в собствената си пълнота. Ще възприемате с обичащи очи и състрадателно разбиране преживяванията от живота си, включително и онези, които са имали такъв контрол над вас. Ще видите на каква цел са служили. Ще направи-те преглед на наученото и ще вземете тези неща със себе си в следващото прераждане.

Ако решите да живеете с пристрастеността си, вие избирате да преминете през отрицателна карма. Избирате да творите без състрадание. Избирате да не осъзнавате. Избирате да учите посредством преживяванията, създадени от подсъзнателните ви намерения. Избирате да учите посредством страха и съмнението, понеже се страхувате от пристрастеността си и се съмнявате в способността си да се справите с нея.

Ако решите да се опълчите срещу пристрастеността си, съзнателно да поемете към целостта, вие избирате да учите посредством мъдростта. Избирате съзнателно да творите преживяванията си, да внесете хармония между възприятията и енергията на личност-та ви, от една страна, и душата ви - от друга. Избирате в рамките на материалната действителност да сътворите действителността, която душата ви желае да създаде. Избирате да позволите на душата си да премине през вас. Избирате да позволите на Божествеността да формира света ви.

Когато се борите с една зависимост, вие работите директно за излекуването на душата си. Работите директно с основното в живота си. Това е трудът, кой-то трябва да се положи. Като навлезете в най-големите си борби, вие посягате към най-висшата си цел. Като осветлите, излекувате и освободите най-дълбоките отрицателни потоци в себе си, вие позволявате на енергията на душата директно да навлезе във вас и да формира преживяванията и събитията от материалната действителност и така безпрепятствено да постигне задачите си на Земята.

Това е работата на еволюцията. Това е работата, която сте родени да свършите.



Тагове:   пристрастеност,


Гласувай:
1



Следващ постинг
Предишен постинг

Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: raztvoritel
Категория: Политика
Прочетен: 468053
Постинги: 263
Коментари: 192
Гласове: 1393
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930